mardi 22 janvier 2013 à 20:00 – 22:00
Naar aanleiding van het boek “Werelden van verschil” van Bilal Benyaich en Zibar Omar
Met Bilal Benyaich (Serv, HuB) en Meryem Kanmaz (Mana vzw)
Moderator : Samira Bendadi (MO*)
De Islam is sinds de tweede helft van vorige eeuw aanwezig in de hoofdstad. Momenteel zou 22% van de Brusselaars moslim zijn, en er wordt verwacht dat dit percentage tot 29,7 kan groeien tegen 2030. Tegelijkertijd doet zich een proces van radicalisering onder deze minderheid voor. Het gevoel bestaat dat een deel van die moslims hun geloof nog met meer overtuiging wil beleven, met als mediatieke uitwassen verschijnselen zoals Sharia4Belgium. Of dit nu een over- of een understatement is, de angst voor de “islamisering” van onze samenleving is een feit. Er wordt in het publiek debat sinds 9/11 openlijk een amalgaam gemaakt van islam, seksisme, onderdrukking, antisemitisme, geweld, zelfs achterlijkheid en fascisme. Dit alles onder het mom van religiekritiek. Hoe lang is deze tegenstelling in onze hoofdstad nog houdbaar ?
Meryem Kanmaz is inhoudelijk expert bij Mana vzw. Meryem behaalde de doctorstitel in de Politieke en Sociale Wetenschappen, met haar doctoraatswerk, “Moskeeën in Gent : Tussen Subcultuur en Sociale Beweging. Emancipatiedynamieken van Moslimminderheden in de Diaspora”. Meryem Kanmaz was ook reeds werkzaam als coördinator van het migrantenvrouwen-en meisjescentrum Casa Blanca te Vilvoorde en als redactrice binnenland bij De Standaard.
Bilal Ben Yaich is politicoloog en auteur van het boek ‘Europa, Israël en de Palestijnen’. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en is werkzaam als beleidsmedewerker bij de sociaal-economische raad van Vlaanderen. Hij heeft, naast vele publicaties, onder andere onderzoek gedaan naar religie bij Marokkanen in Brussel en de beeldvorming hieromtrent. Deze studie wordt vervat in het boek “Werelden van verschil” dat binnenkort uitkomt.